1 квітня 2021 року делегація ігуменів та представників монастирів Української Православної Церкви, яка з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія звершує паломництво до монастирів Єгипту, зустрілася з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ. Зустріч відбулася в Патріаршій резиденції в Каїрі. На зустрічі був також присутній голова Комісії у справах монастирів, ігумен монастиря преподобного Павла Фівейського, єпископ Даниїл. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Звертаючись з вітальним словом до української чернечої делегації, Патріарх Тавадрос ІІ зокрема сказав: «Я дуже радий візиту делегації Української Православної Церкви в Єгипет. Це ваш перший візит в наші чоловічі й жіночі монастирі, в наші храми”.

Далі Патріарх розповів про основи, на яких будується їхнє церковне життя. “Наша Церква звершує своє служіння Іісусу Христу, базуючись на трьох основах. Першою основою є правильне християнське навчання і просвітництво наших вірян. Другою основою, на якій стоїть наша Церква, є наші чисельні мученики, які проливають свою кров заради Церкви. Ми називаємо нашу Коптську Церкву – Церквою мучеників і, як вона дала мучеників в перші століття і давала протягом всієї своєї історії, так вона дає багато мучеників і в теперішній час. Третьою основою, на якій утверджується наша Церква як свідок Ісуса Христа – це наше монашество. Першим монахом був єгиптянин і перший монастир у світі був заснований на землі Єгипту. І нам було дуже приємно і радісно, що ви змогли відвідати наші монастирі».

Патріарх Тавадрос ІІ також розповів про сучасний стан і життя Коптської Церкви. Зокрема, за його словами, сьогодні в Єгипті проживають більш як 15 мільйонів єгипетських християн (коптів), а також ще 2 мільйони проживає в діаспорі, де ними опікується Церква, що нараховує близько 500 парафій в 60 країнах.

Вкінці зустрічі відбувся обмін подарунками. Після завершення спілкування з Патріархом Тавадросом ІІ українська чернеча делегація відвідала кафедральний собор святого апостола Марка, де поклонилася мощам апостола Марка та святителя Афанасія Олександрійського.

зустріч з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ 2

зустріч з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ 3

зустріч з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ 4

зустріч з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ 1