26-27 березня 2021 року чернеча делегація Української Православної Церкви, яка з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія звершує паломництво до монастирів Єгипту, відвідала обителі Нітрійської пустині.

монастир преподобного Паїсія Великого6

монастир преподобного Паїсія Великого

 

Зокрема, в п’ятницю 26 березня делегація прибула в монастир преподобного Макарія Великого, що знаходиться за 92 кілометри на захід від Каїру. Обитель була заснована в 360 році преподобним Макарієм, який в той час був духовним отцем близько 4 тисяч монахів та заснував декілька обителей. Члени делегації поклонилися в обителі мощам преподобного Макарія Великого, преподобного Макарія Олександрійського, преподобного Іоанна Колова, а також мощам 51 мученика, які прийняли мученицьку кончину в цьому монастирі в V столітті від варварів. Паломники оглянули монастир та відвідали монастирську бібліотеку, після чого відбулася зустріч з братією монастиря.

монастырь преп. макария

27 березня делегація українських ченців відвідала монастир Пресвятої Богородиці Римлян, який є першим із заснованих преподобним Макарієм Великим монастирів. Улюбленими учнями преподобного Макарія були два брати – Максим і Доміцій, які народилися в Римі, а тому обитель згодом отримала таку назву. Делегацію зустрів ігумен монастиря єпископ Макарій. Владика, вітаючи гостей, висловив радість візитом чернечої делегації з України. Відбулося щире й тепле спілкування на тему взаємного ознайомлення з досвідом монашеського життя. Під час перебування в обителі, члени делегації вклонилася мощам преподобного Мойсея Мурина та його духовного отця – преподобного Ісидора. Також в цій обителі подвизався преподобний Арсеній Великий. В головному храмі монастиря збереглася колона, біля якої тривалий час стояв і молився преподобний Арсеній, перш ніж стало відомо, ким він є насправді (в миру він був вельможею), як розповідає його житіє. Брат монастиря ієромонах Макарій розповів гостям про історію та святині монастиря.

монастир Пресвятої Богородиці Римлян

В цей же день делегація відвідала монастир Сирійців, названий так в пам’ять про перебування в ньому іноків з Сирії. Саме тут відбулася зустріч преподобного Єфрема Сиріна з преподобним Паїсієм Великим. Паломникам показали дерево, що проросло з посоха, який згідно з життєписом встромив преподобний Єфрем Сирін в землю в обителі перед зустріччю з преподобним Паїсієм. Дерево (тамарин) такого роду не росте в Єгипті, а лише в Сирії. Паломники оглянули монастир, зокрема помолилися в келії преподобного Паїсія Великого, який жив в сусідній обителі, але приходив молитися і в обитель Сирійців, де мав келію. В головному храмі монастиря ченці з України на чолі з митрополитом Святогірським Арсенієм прочитали великопісну молитву преподобного Єфрема Сиріна з 16 поклонами.

монастир сирийцев

монастир сирийцев4

монастир сирийцев3

дерево сирина

дерево сирина 2

монастир сирийцев6

монастир сирийцев7

монастир сирийцев8

В монастирі Сирійців гостей вітав ігумен обителі єпископ Матфей – секретар Комісії у справах монастирів, найстарший з ігуменів монастирів Коптської Церкви. У своєму вітальному слові єпископ Матфей, зокрема, сказав: “Ми дуже пишаємося вашою Церквою. Ми чули, що в радянські часи ваші бабусі таємно хрестили дітей, щоб зберегти віру. І це дуже великий урок для нас, що ваша Церква зберегла віру й дуже швидко відродила її. Ми вчимо наших дітей на вашому прикладі. Ми вас вітаємо в нашому монастирі».

Наступним монастирем, який відвідала чернеча делегація цього дня, став монастир преподобного Паїсія Великого, в якому паломники вклонилися мощам преподобного. В цьому монастирі гостей приймав ігумен обителі єпископ Агапій. Під час бесіди, яка відбулася в теплій атмосфері, йшлося про сучасний стан монашеського життя в Єгипті та Україні.

монастир преподобного Паїсія Великого2

монастир преподобного Паїсія Великого6

монастир преподобного Паїсія Великого5

Під час візитів до монастирів ченці з України дарували місцевим обителям видання та фотоальбоми своїх обителей, а також Печерський патерик, який став духовним плодом Древнього патерика, оскільки наші преподобні надихалися у своїх подвигах житіями та подвигами аскетів Нітрійської пустині.

Протягом цих днів делегація проживала в Патріаршому центрі «Логос», який розташований при монастирі преподобного Паїсія Великого.